Ads 468x60px

.

18 Dis 2012

Hati Disapa Angin Rindu


HATI DISAPA ANGIN RINDU 

Alhamdulillah. Subhanallah wa bihamdih. Kenikmatan menghirup udara Islam itu masih ada lagi. Kuasa Allah menggerakkan jari-jemari saya sehingga ayat demi ayat duduk statik pada tempatnya.
Allah… Allah mengidangkan saya dengan pelbagai ujian. Alhamdulillah. Hidangan Allah itu sungguh nikmat. Benarlah, hati yang Allah pinjamkan ini sering sahaja berbolak-balik andai tali iman tidak kuat mengikat hati kita.
Allah… Allah begitu sayang akan hampa-hamba-Nya. Cuma kebanyakan dari kita terus leka makan makanan palsu berintikan kenikmatan dunia dan lupa pada Maha Pencipta. Allah… Hinanya diri ini di sisi-Mu tetapi Engkau masih menyayangiku. Engkau menjentik hatiku untuk terus taat dan mengingati-Mu. Hati ini disapa angin rindu. Rindu untuk selalu berdoa, merintih pada-Nya.
Allah… Allah pinjamkan kita hati. Maka, mari kita jaga hati kita selalu. Jangan  biarkan hati kita kotor dengan habuk-habuk prasangka buruk. Jangan biarkan hati kita ternoda dengan sifat mazmumah. Jangan biarkan hati kita gelap tanpa nur Allah. Masuklah pintu taubat selagi belum ditutup Allah. Muhasabah diri. Marilah kita sama-sama berpimpin tangan menuju redha-Nya. Allah… Subhanallah.
Bila angin hidayah-Nya ditiup mesra,
Ingin menyapa wajah yang kadang murung ditimpa musibah,
Ingin membelai hati yang kadang resah dan alpa,
Ingin menyuburkan jiwa yang kering imannya,
Kita hanya berani menatap kosong kedatangannya,
Kita hanya tersenyum tanpa makna,
Kita hanya ketawa tak terkata,
Kadang kita tidak sedar kehadirannya. 
Persoalannya, begitukah kita?

Bila aura nur-Nya mengetuk pintu hati,

Kita mengukir senyum keangkuhan,
Kita menjeling dengan pandangan bakhil,
Kita menutup telinga dengan kapas prasangka buruk,
Kita lupa erti syukur,
Kita lupa erti nikmat,
Kita lupa...
Persoalannya, begitukah kita?
Hidayah Allah itu amat bernilai.

Tiada ulasan:

 

Mutiara Kata

Jika engkau memerlukan nikmat dunia, cukuplah Islam sebagai nikmatmu. Jika engkau memerlukan keasyikan, cukuplah taat pada Allah sebagai keasyikanmu. Dan jika engkau memerlukan pengajaran, cukuplah maut itu sebagai pengajaran bagimu.
(Saidina Ali Bin Abi Thalib)
___________________________________
Kecantikan seseorang bukanlah terletak kepada kepandaiannya sahaja(kata akal), kecantikan juga bukanlah dilihat daripada paras rupanya(kata nafsu), tapi kecantikan itu dilihat atas dasar akhlak mulianya(menurut Islam).
*****

Muhasabah Diri

Cuba fikir sejenak...

"Dapatkah anda menggerakkan anggota badan anda dengan kuasa anda?"

Sudah pasti tidak! Kita dapat menggerakkan anggota badan kita kerana kuasa-Nya. Maka, jangan sombong dengan Allah. Bersyukurlah...
__________________________________

Cuba fikir lagi.

"Apa tujuan kita hidup di muka bumi Allah ini?"

*Fikirkanlah...

Bisikan Hati

Cinta itu jarum mulia dan indah bersulam dengan benang hati jika disandarkan pada Dia Yang Maha Pencipta.
(Indah Cinta Bertauliahkan Iman)

"Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu." (Imam Nawawi)